STRESS, hur reagerar din kropp?

Alla utsätts för stress. Vi har det kring oss varje dag. Från vi vaknar tills vi går och lägger oss och det är en naturlig del av vår vardag.

Hjärnan har som en inbyggd gas- och bromspedal som anpassar kroppen efter vad som krävs av den.

När vi upplever stress/belastning i t.ex träning, aktiveras gaspedalen och vi börjar andas fortare, svettas mer, biter ihop tänderna och får mer aktivitet i muskulaturen. När träningen är klar och vi slappnar av i bastun aktiveras bromspedalen och återhämtning påbörjas. Musklerna byggs upp, vi andas lugnt ned i magen, blir trötta och matsmältningen sätter igång.

Det här är helt naturligt, och det händer som sagt varje dag.

Det negativa är när stressen/belastningen blir för hög över för lång tid. Gaspedalen är mer aktiverad än bromspedalen. Energiförbrukningen är på topp hela dagen. Barnen skall hämtas och lämnas, de skall ha mat på morgonen (och det skall vara en nyttig frukost), man skall till jobbet i rusningstiden, väl där är chefen missnöjd och jag har en ”deadline” för två dagar sedan.

Kroppen sätter igång precis samma processer som den gör under träning men nu pågår det hela dagen. Vi belastar kroppen konstant och återhämtar oss endast 2 timmar framför tv’n (vilket inte är återhämtning) innan vi går och lägger oss. Följden blir att vi sover dåligt och ligger och biter ihop tänderna hela natten. När så klockan ringer på morgonen är jag lika, om inte mer, trött än jag var när jag la mig. Problemet nu är att hjärnan och nervsystemet är så van med att vara uppe i varv, att den har glömt hur vi bromsar systemet.

Detta leder i längden till flera olika symptom. Trötthet, käkproblematik, huvudvärk och irriterad mage är toppen av isberget.

Här på Eureka kiropraktik försöker vi kartlägga vilket tillstånd just ditt nervsystem mestadels är i för att på bästa sätt anpassa vår behandling efter detta. Vi ger dig råd på hur du bör tänka om din livssituation för att förbättra och optimera din hälsa.

Vi försöker se längre än den muskeln som är spänd, eller den leden som är stel. Vi utgår från att människan är som ett ekosystem (helhetssyn). Ett ekosystem strävar alltid efter att vara i balans. Orsaker till obalanser är antingen brister på något eller förgiftning eller en kombination av dessa. Exempel på brister kan vara (sömn, näring, träning, rörlighet) och exempel på gifter kan vara (värktabletter, långvarig belastning av stresshormoner, kemikalier i mat/hudkrämer/deodoranter/kläder mm). Genom att kartlägga ditt nervsystems dominerande tillstånd och dina evt brister/gifter kan vi hjälpa dig att ge kroppen och knoppen det som behövs för att vara i balans.

Hemligheten ligger i att hitta den såkallade avslappningsresponsen (motsatsen till stressresponsen) – där kroppen och knoppen varvar ner. Generellt kan man säga att avslappningsresponsen ska styra oss 70 % av dygnet och stressresponsen max 30 % av dygnet.

Vi, med detta ganska unika synsätt, är kiropraktorer, fysioterapeuter och massörer som tillsammans under Eurekaflaggan strävar mot detta mål varje dag. Vi jobbar med att skapa långsiktiga strategier för våra patienter så att just de kan fungera 110 %. För kroppen kan fungera och må bra långt upp i åldrarna, så länge förutsättningarna blir och fortsätter vara optimala.

Vi i Eureka kiropraktik hjälper människor från 0 – 100 år

Dela gärna detta

HITTA KLINIK & BOKA TID

Tidsboking sker enklast online via länken nedan. För akut tid, kontakta din närmaste klinik.

Alla behandlingar måste avbokas senast 24 timmar innan bokad tid annars sker full debitering.