KIROPRAKTIK

Eurekas kiropraktorer fokuserar på att förbättra/optimera funktionen i nervsystemet genom att analysera och justera nedsatta funktioner i rörelseapparaten, framförallt i ryggraden och bäckenet (som kallas subluxationer/ blockeringar). Ordet kiropraktik kommer från grekiskan: chiro = hand och praktos = att göra.

Vad menas med kiropraktik?

Kiropraktiken fokuserar på hela människan. En kiropraktor är specialiserad på helhetshälsa och rörelseapparaten. Rörelseapparaten utgörs av nervsystemet, muskelsystemet och ledsystemet.

Att hjälpa patienter uppnå en optimal funktion i rörelseapparaten är ett av de stora målen för kiropraktiken.

Vetenskapen inom kiropraktiken bygger på relationen mellan kroppens struktur (framförallt ryggrad/bäcken) och kroppens funktionalitet. Om ryggraden inte rör sig som den ska blir det svårt för hjärnan att veta exakt vad som sker i kroppen. Detta kan tex yttra sig att du blir fumligare, mer spänd på ena sidan av ryggen, lättare skadar dig, får sämre balans, blir svagare och får olika smärttillstånd.

Våra kiropraktorer använder sig av olika analys- och justeringstekniker.

I många fall justerar våra kiropraktorer med bara händerna, men det blir allt vanligare att man också använder olika verktyg/ instrument (t ex aktivator, artrostim, kilar), för att rätta till blockeringarna. Det krävs en unik helhetssyn för att första varje patients behov- vilket alla våra kiropraktorer och andra Eurekaterapeuter har.

Vanligtvis tar det 4-12 veckor med veckovisa besök hos kiropraktorn för att uppnå hållbara resultat. Nya studier visar att förebyggande besök hos kiropraktorn är ett effektivt sätt att bibehålla och optimera funktionen i nervsystemet/ rörelseapparaten och även slippa/ minska på ryggbesvär. Många av våra patienter går regelbundet till våra kiropraktorer vanligtvis 4-12 ggr/ år.

 

När behöver jag gå till en kiropraktor ?

När du har blockeringar som stör nervsystemet! Kiropraktik är för alla människor oavsett ålder. Våra mycket noggranna undersökningar och specifika behandlingar anpassas alltid till varje individ. Eureka kiropraktiks filosofi är att kroppen är som ett ekosystem och målet är att alla system ska fungera till 100%.

Vanliga åkommor som patienter söker våra kiropraktorer för

  • nack- och ryggbesvär
  • spänningshuvudvärk och migrän
  • yrsel
  • dålig balans
  • dålig hållning
  • höft-, knä- och fotbesvär
  • ischias
  • skulder-, axel-, hand- och armbågsbesvär
  • stress- och utmattningsbesvär
  • idrottsskador

 

Kiropraktik etablerades år 1895 i USA. Kiropraktiken har i alla år framfört att nervsystemet är kroppens viktigaste organsystem och utgör kroppens kommunikationscentral. Nervsystemet består av hjärnan, ryggmärgen, nervfibrer och miljontals receptorer.

Nervsystemet är ett mycket delikat system, Negativ påverkan kan medföra förändrad signalaktivitet i hjärnan samt mellan hjärnan och kroppens celler och därmed kan kroppens interna kommunikationsförmåga påverkas.

Negativ påverkan på nervsystemet kan resultera i att kroppens egenskaper till att reparera och läka sig själv reduceras.

Kiropraktiken har alltid fokuserat på tre orsaksområden som kan skapa negativ påverkan på nervsystemet. Dessa tre orsaker har Eureka kiropraktik i sin triangel logga, där varje sida motsvarar fysisk, kemisk och mental påverkan. Dessa tre orsaker skapar de blockeringar som kiropraktorn undersöker och justerar. Forskning och beprövad erfarenhet de senaste 120 åren visar tydligt att en välfungerande ryggrad/ bäcken är en av nycklarna till en bra hälsa.

De negativa effekterna av blockeringarna i ryggrad/ bäcken har många olika förklaringsmodeller, som hela tiden uppdateras genom ny forskning.

Eureka kiropraktik samarbetar med en av världens främsta forskare inom kiropraktiken ”Haavik research”. Haaviks forskarteam har påvisat att blockeringar i ryggrad/bäcken kan leda till nedsatt funktion i vissa delar i hjärnan, som i sin tur leder till förändringar i hjärnans utsignaler till t ex muskler. Detta kan t ex leda till försämrad muskelstyrka, koordination, balans, hållning, reaktionsförmåga och skapa onödiga spännings- och smärttillstånd.

En annan negativ effekt blockeringar kan ha, förutom att ge störningar på nervsystemet är störningar på blodcirkulation och cirkulationen i cerebrospinalvätskan. T ex blockeringar i övre halsryggen kan reducera det venösa och cerebrospinalvätskeflödet i hjärnan, vilket kan vara en av många orsaker till yrsel, migrän, nack- och spänningshuvudvärk.

Det finns många olika orsaker varför dessa blockeringar uppstår och ofta är det en kombination av sidorna i Eurekatriangeln. Exempel på fysiska orsaker kan vara långvarigt stillasittande vid datorn/ mobilen, falltrauman, trafikolyckor, överbelastningar inom idrott m m.

Nybörjarguide om Kiropraktik, Heidi Haavik

Här kan du se animationer som tagits fram av Heidi Haavik, internationell ledande forskare och kiropraktor. Heidi bor och verkar på Nya Zeeland och forskar om vad som händer i kroppen och hjärnan efter en kiropraktisk behandling. Här kan du lära dig om hur hjärnvågor förändras, hur musklerna reagerar och hur koordinationen förbättras. Du kan även se animationer där man sammanställt annan vetenskaplig forskning om kiropraktisk behandling.

Nybörjarguide om kiropraktik

Din hjärna, kropp och ryggrad

Är din uppfattning om verkligheten verkligen korrekt?

Kiropraktik - Efftekterna av en justering

Ladda ner pdf

Kiropraktik – Effekterna av en justering

HITTA KLINIK & BOKA TID

Tidsboking sker enklast online via länken nedan. För akut tid, kontakta din närmaste klinik.

Alla behandlingar måste avbokas senast 24 timmar innan bokad tid annars sker full debitering.